sunnuntai 24. elokuuta 2014

Pentti Taskilan oman osaamisen arviointi

Oman osaamiseni arviointi HOPS:n laatimista varten

Ymmärrän dialogisuuden merkityksen opiskelijan ja ohjaajan/opettajan välillä. Keskustelutilanteissa en tee mitään muuta, enkä asetu keskustelukumppanin yläpuolelle. Kuuntelen enemmän kuin itse puhun ja annan keskustelukumppanin olla oman elämänsä herra ja asiantuntija. Varmistan kiirreettömän tunnut tilanteeseen. (3) Osaan ilmaista välittämiseni niin, että opiskelija kokee olevansa merkityksellinen omana yksilönä ja Välittäminen linkittyy dialogisuuteen ja sitä kautta syntyneeseen luottamukseen. (4) Osaan ottaa eri kulttuurien ,esim. romaanien (ja eestiläisten) vaikutuksen. Esimerkiksi romaani-kulttuurissa on hyvä tietää, mitä valtaväestöstä poikkeavia normeja heidän kulttuurissaan tulee noudattaa. (osoita osaamisessa mitkä normit poikkeaa?? esim haalarien käyttö)
Osaan toimia rakentavasti ja tarkoituksenmukaisesti työyhteisössä (3) ja tiedän ja tunnen vaikutuskanavat ja niiden merkitykset (3) (osoita: miten toimin kun toimin rakentavasti, esimerkkejä. Kenen kanssa työyhteisössä teet yhteistyötä? mitkä on ne vaikutuskanavat joita käytät?, kenen puoleen käännyt, kene kanssa teet yhteistyötä? Miten voin kehittää opetusta?
Vaikuttaa voi vaikka lehtijutulla tai vanhempiin ottamalla yhteyttä??.. ottakaa koulun johtoon yhteyttä. Kerro tarkemmin, mitä osaat, miten osoitat osaamisesi?

Osaan toimia asiantuntijana kansallisissa yhteistyöverkostoissa (3) Osaan hyödyntää moniammatillista yhteistyötä opiskelijan parhaaksi. Osaan perehtyä ammatilliseen opiskeluun liittyviin työelämäyhteyksiin aidoissa ympäristöissä ja toimia konsultatiivisesti. Osaan edistää toiminnallani erityisopetuksen vaikuttavuutta yhteistyöverkostoissa. (3) (kerro verkostosta, vaihdosta, liitä matkakertomus)


Tunnen ammatillisen opetuksen lähtökohdat ja sen osan koulutusjärjestelmässä. (3) Osaan toimia lakien, asetusten ja ohjeiden mukaan kohtalaisesti. Lakitekstien avaamisessa ja täsmentämisessä tarvitsen vielä lisää perehdytystä (2) (Lakia käydään läpi lähipäivinä ja siitä reflektoiden osaamisen osoittaminen)
Osaan ohjata opiskelija tunnistamaan omaa osaamistaan ja tunnistan opiskelijan osaamisen ja tuen tarpeen yhdessä opiskelijan kanssa. Osaan laatia HOJKS:n yhdessä muiden toimijoiden kanssa ja ohjata HOJKS-prosessia. (3) (Kerro hojks-käytänteistä työssä, kerro ja näytä aiemmassa opettaja-opinnoissa tekemäsi kaavakkeet opiskelijoiden itsearviointiin)

Toimintaani ohjaa eettisesti kestävät arvot, asenteet ja ihmiskäsitys. (3) Osaan käyttää tarkoituksenmukaisia pedagogisia menetelmiä (3) ja tilanteeseen sopivia ratkaisuvaihtoehtoja. Osaan kohdentaa erityisen tuen opiskelijalähtöisesti. (3) (kerro tekemällä oppimisesta, mikä on pääasiallinen opetus)



Osaan toimia ammatillisen erityisopettajan tehtävissä asiantuntevasti vaihtelevissa oppimisympäristöissä. Osaan ohjata opiskelijoiden yksilöllisiä opintopolkuja ja ammatillista kasvua. Osaan toimia dialogisesti opiskelijoiden kanssa ja käyttää oppimista edistäviä opetusmenetelmiä osaamistavoitteiden suuntaisesti. Osaan toimia opiskelijoita aktivoiden ja innostaen oppilaitoksessa tutkinnon perusteiden ja erityisopetuksen opetussuunnitelman mukaisesti. (3).

Osaan reflektoida omaa yhteistyö- ja vuorovaikutusosaamista sekä erityispedagogista osaamistani. Osaan reflektoida oman asiantuntijuuden ja ammatillisen identiteetin kehittymistä. (3) Ymmärrän vajavaisesti työnohjauksen merkityksen työssä kehittämisessä. Osaan puutteellisesti hyödyntää työnohjausta henkilökohtaisessa ammatilliseksi erityisopettajaksi kasvamisen prosessissani. Ryhmätyönohjauksessa voisin toimia aktiivisemmin ja tavoitteellisemmin (2)

Osaan tunnistaa kehittämisen kohteita ammatillisessa erityisopetuksessa sekä suunnitella ja toteuttaa kehittämishankkeita. (3) (Kerro korjaamon suunnitteluprojektista ryhmälle, näytä pohjakuvia ja muita asiaan liittyviä dokumentteja, joissa olet ollut mukana. Osoita myös OPS-työryhmässä tekemääsi työtä, M1 tavoitteet jne.

Osaan hyödyntää ammatillisessa erityisopetuksessa esimerkiksi seikkailukasvatusta. (2)

maanantai 16. kesäkuuta 2014

Oppimispäiväkirja

Oppimispäiväkirja
13.3.2015
Kuudestoista lähipäivä
Aamun alkajaisiksi teimme A4-paperiarkista laatikon. Tämän jälkeen tutor Pirkko laittoi suklaamunat laatikkoon. Syötyämme nämä jakoi Pirkko alias-sanoja paperilapulla, jotka koskivat ammatillisen erityisopetuksen oikeaa sanastoa. Tämän jälkeen kukin ryhmän jäsen selitti sanoja ja muut arvasivat oikean sanan tai käsitteen.
Sitten Seija luki ääneen erään opiskelijan Hojksin ja sen jälkeen keskustelimme hojkseista ja tukimuodoista.
12.3.2015
Viidestoista lähipäivä
Aamun alkajaiseksi mietimme yhdellä sanala, millainen on ihminen. Tämän jälkeen Iiris näytti lapsen tekemän kuvauksen ihmisestä ja kertoi omasta kokemuksestaan USAssa yliopiston päiväkodista, jossa oli Inkluusio vahva. Hän näytti valokuvakokoelman kyseisestä paikasta ja sen jälkeen keskusteltiin tehdyistä havainnoista. Iiriksen havaintojen mukaan ei inkluusio kuitenkaan toteutunut, vaan erityislapset, jotka olivat mukana hextal-rahoituksella, olivat eriytettynä muusta maksavien vanhempien lasten ryhmästä. Heidät jopa tuotiin kouluun eri bussilla, jonka kyljessä komeili hextal-tekstit.
Tämän jälkeen mietimme ryhmissä, mitä oivalluksia olemme tehneet esim. nykyisessä työssämme, kollegoista, vanhemmista jne.
essentialismi - syntymä määrittää mitä olet ja miksi tulet, "perinteiden vanki"
Naturalismi - liittää ihmisen luontoon
kulturalismi - liittää ihmisen siihen kulttuuriin missä elää ja muokkautuu sen mukaan
eksentialismi - maailma on avoin, tulee miksi tulee, kaikki on mahdollista ja kaikki tiet avoinna
Ruokailun jälkeen Tarja Sanila osoitti osaamista Hojks-prosesseissa ja hänen opiskelijansa kanssa keskustelivat Luovin hänelle tarjoamista tukitoimista.



9.12.2014
Kahdestoista lähipäivä
Arvioimme Minna Grapen osaamisesta ja sen osoittamisesta ryhmissä.
Kahvin jälkeen psykologi Teuvo Tanner piti luennon

”…sellaisten ihmisten kanssa toimiminen, joita nimitetään erityisopiskelijoiksi, ei eroa siitä miten ihmisten kanssa muutenkin toimitaan...” Teuvo Tanner, psykologi

Ruoan jälkeen Anu Holappa tuli Oulun kaupungin sosiaalivirastosta pitämään luentoa Kulttuurit kohtaavat - maahanmuuttajaperheen ja - nuoren kohtaaminen. Aluksi tehtiin Euro-rail a la carte harjoitus, jossa valittiin viikon junamatkalle 3 suosikkimatkakumppania ja 3 inhokkia.

8.12.2014
Yhdestoista lähipäivä
Minna Grape osoitti osaamistaan Dialogisuudesta. Minna teetätti pari ryhmäharjoitusta asiaan liittyen.
Tämän jälkeen Pirkko Kepanen esitteli Haikudeck.com ohjelman avulla, että dialogisuus on tapa ajatella, olla olemassa.
Jos et tiedä, kenen puolella olet, ole sen heikomman
Itkeä saa, jos et itke enemmän kuin asiakas

18.11.2014
Kymmenes lähipäivä
Aloitimme aamun tekemällä tunnistamistehtävän, jossa kuvat liittyivän johonkin opiskelijaan ja tämä piti tunnistaa.
Oman työn kehittäminen-Learning Cafe-työskentelynä. Kirjoitimme lakanoille eri aiheisiin kehittämisideoita omaan työhön ja oppimisympäristöön.
Ruoan jäkeen rehtori Asko Karjalainen kävi luennoimassa kehittämistehtävistä ja niiden haasteista.
Iltapäivän kahvin jälkeen Tiina Tampio osoitti osaamistaan HOJKS-prosesseissa.

17.11.2014
Yhdeksäs lähipäivä
Aluksi palauteltiin ryhmän jäsenien nimet mieliin. Tämän jälkeen mietimme askarruttavia asioita ja osaamisen osoittamisesta. Katsoimme esimerkin osoittamisesta, josta oli Optimassa Word tiedosto. Katsoimme AMOK-uutiset YouTubesta. Kahvin jälkeen alettiin pohtimaan reflektiota ja
tarkastelimme toistemme Blogeja ja tutkimme, oliko niissä havaittavissa reflektiota.
Tämän jälkeen Marja piti luennon koherenssista, itsetunnosta ja motivaatiosta.
Kahvitauon jälkeen opiskeltiin työnohjauksen tavoitteita. Teimme tähän liittyen ryhmäharjoituksen; Ongelma, johon ei löydy ratkaisua.
16.10.2014
Kahdeksas lähipäivä
Laura Paaso esitteli erilaisia vaihtoehtoja peruskoulun ja lukion jälkeiseen uravalintaan sekä niihin tarkoitukseen tehtyjä pelejä. Nämä ovat ilmaisia esr-rahoitettuja.
pienet suuret valinnat-peli
seikkailu sumussa
HUPS
koukkuun.fi
Tämän jälkeen Maarit Junkkari, lakimies ja varatuomari tuli kertomaan ammatillisen perusopetuksen lainsäädännöstä, oppilas ja opiskelijahuoltolaeista. 630/1998 ja 811/1998.
Sitten pureuduimme HOJKS-prosessiin esimerkkiharjoituksen avulla ryhmissä.
Uusi oppilashuoltolaki työvälineenä/ Sami Makkonen

15.10.2014
Seitsemäs lähipäivä
Aluksi esittelimme Hannele Pitkäsen kanssa Kajaanin erityisopettajapäivien antia, Tiina Tampio oli tehnyt esityksen, jonka pohjalta muistelimme tapahtumia ja valotimme niitä kokemuksiemme pohjalta.
Tämän jälkeen Raahen aon Anne Blikst ja Juha Orava esittelivät mobile-vaihdon kv-yhteistyökuvioita omien kokemuksiensa pohjalta.
Kahvitauon jälkeen Oulun kaupungin verkostokoordinaattori Helena Niskanen esitteli omaa työtä ja verkostoyhteistyötä Oulun kaupungissa. Saimme kysellä mieltämme askarruttavista asioista ja sen pohjalta virisikin vilkas keskustelu.
Prezi.com, googledocs (gmail sähköpostissa)
Riitta Rajamäki piti esitelmän erilaisista ihmisistä. Tämän jälkeen hän valitsi joukostamme väittelijät, joiden piti väitellä siitä, että pitääkö kaikkien opiskella samassa koulussa vai ei?
Pirkko Kepanen esitteli Ipadeilla seuraavan linkin kautta avautuvan Padletin
http://tinyurl.com/erityis
http://padlet.com/pirkko_kepanen/tnupdtjk13az

Lopuksi Iiriksen johdolla mietimme erityisopetuksen tulevaisuutta -  Defroin oraakkelin asialla




Ipad -> Lataa ShowMe

Kuudes lähipäivä oli verkostoitumispäivä opo-opiskelijoiden kanssa

29.09.2014
Viides lähipäivä
Aluksi teimme ryhmänä verkostoitumisharjoituksen köyden avulla. Tämän jälkeen kokemuskonsultti Mika Manninen esittäytyi ja kyseli ryhmältä mieltä askarruttavia asioita. Hän kertoi hyviä esimerkkejä omasta osaamisperusteisesta oppimisesta. Ryhmää askarrutti kovasti itsearviointi ja se, miten osaaminen saadaan näkyväksi.
Tämän jälkeen Merja Rasinkangas, ylikonstaapeli ja koulupoliisi Oulun poliisilaitokselta luennoi osana AMOKin verkostoa.
Tämän jälkeen Luovin ryhmä Tarja, Seija, Hannele ja minä. Esittelimme Luovin yhteistyötahot ja ertu-ryhmän toimintaa sekä vanhempien kanssa tehtävästä yhteistyöstä.
Tämän jälkeen Heli Huttunen ja Susanna Saarinen esittelivät OAMKn eri yksiköiden hyvinvointiryhmien toimintaa.
Iltapäivän kahvin jälkeen kuraattorin toimintaa ja yhteistyöverkostoja esitteli Niina Miettinen. Hän käytti poplet alustaa. (Mind Manager saman tyyppinen)
Sitten Saara ja Milka esittelivät Lybeckerin verkostoja.
Janne Länsitie esitteli Google Drive toiminnon (drive.google.com), jossa voi luoda dokumentteja ja sieltä voi ottaa linkin muihin dokumentteihin ja kuka tahansa voi avata dokumentin, kun tietää linkin. Embed on upottaminen, eli silloin dokumentti aukeaa suoraan.
Iiris Happo jakoi värilliset ja kirjaimin varustellut jäätelötikut seuraavan päivän verkostotapaamista varten.
Katja Kauniskangas piti luennon erkkapedakogiikasta (katja.kauniskangas@eduouka.fi) lakiasian osion pienryhmälle

28.09.2014
Inklusiivinen koulu; antaa kaikille tasavertaisen mahdollisuuden oppia sosiaalisesta tai kehityksellisestä taustasta huolimatta.
Tuen kolmiportainen malli; ensin tuetaan koko luokkaa, sitten tehostettua tukea n.20% oppilaista, erityinen tuki tarjotaan noin 5% oppilaista.

10.09,2014 Neljäs lähipäivä
Aluksi teimme lappuleikin, jossa oli sanoja, jotka kuvailivat että millainen olen. Lappuja sai vaihtaa muiden kanssa ja piti yrittää saada itseä kuvaavat laput 3kpl. Näistä piti valita 2 eniten itseä kuvaavaa ja selittää ryhmälle, miten ne minuun liittyy.
Seuraavaksi aloimme miettiä osaamisen osoittamisen tapoja ja ne kiroitettiin taululle. Niitä kertyi noin 50. Tämän jälkeen kirjaston informaatikko tuli esittelemään tiedonhakua, mm. googlen tarkennetun haun ja google scholarin ja sen tarkennetun haun.
Tämän jälkeen käsittelimme osaamisen osoittamisen tapoja. Ipad ympäristössä esim. lähipäivien materiaalien avaaminen ei onnistunut kaikilta osin, koska ilmeisesti tarvitsisi jawaskriptin?
HOPS: mitä oppimistekoja teen, että osaamiseni täydentyy
Miten osoitan osaamiseni?
Osoita omaa osaamistasi tarkasti kuvaillen ja työtehtäviisi peilaten. Inklusiivisuuden edistämistä voi lisätä työelämävastaavuutta lisäämällä ja viemällä top- paikoille opetusta ja ohjausta.


9.9.2014 Kolmas lähipäivä. Aluksi juteltiin kesän kuulumiset ja piirrettiin ne kuviksi paperille ryhmissä. Toisen ryhmän jäsenet tulkitsivat sitten, mitä piirtäneen ryhmän jäsenet olivat kesällä puuhailleet. Tämän jälkeen puhuimme aiheista osallistava pedagogiikka, ammatillisen erityisopettajan etiikka ja inkluusio. Tämän jälkeen suoritimme itse- ja vertaisarviointia ryhmässämme. Tämä itsearviointi toimii pohjana HOPSille, joka täydennetään ohjauskeskustelussa tuutorin kanssa. Janne Länsitie kävi vielä opastamassa blogin pitämisessä.
Päivän päätteeksi Oulun yliopistolta tuli Katja Kauniskangas  opastamaan pedagogisen verkko-opiskelun saloihin. Erityispedagogiikan perusteet ja käyttäytymisen haasteet, siis 2 kurssia, ensimmäinen peruskurssin luento ma 15.09.2014 16-17:30

17.06.2014 Aamu alkoi edellisten päivän ryhmätöiden esittelyillä.
Työnohjaus: sontaluukku auki, sontaluukku kiinni tai huolivartti, jos nousee jokin asia esille.

16.06.2014 Ammatilliset erityisopettaja-opinnot alkoivat tutustumalla oppiliatokseen, opettajiin ja muihin ryhmän jäseniin.
 Tänään opin tekemään blogitekstin blogger.comiin.
Janne Länsitie opasti bloggauksen saloihin ja tänne on tarkoitus tehdä oppimispäiväkirja.